PD Škofja Loka
dobrodošli
znak društvaDobrodošli na spletni strani Planinskega društva Škofja Loka. Naše planinsko društvo je naslednik podružnice slovenskega planinskega društva, ki je bilo ustanovljeno 24. januarja 1907. leta za škofjeloški sodni okraj s sedežem v Selcih. 12. maja 1929. leta je bil sedež podružnice s sklepom obcnega zbora tudi formalno prenesen v Škofjo Loko.
več informacij o društvu...
izbrana novica
BIJELE STIJENE (1335 m) - HRVAŠKA BIJELE STIJENE (1335 m) - HRVAŠKA
40 planincev se nas je v soboto, 16. maja odpravilo na Hrvaško. Naš cilj so bile Bijele stijene.
 
Odpeljemo se skozi Kočevje do mejnega prehoda Petrinja – Brod na Kolpi. Tu nas počakajo planinski prijatelji iz PD Črnomelj in vsi skupaj nadaljujemo skozi Delnice, Mrkopalja, vasice Tuk, od tu pa še 11 km makadamske ceste v osrčje gozdov.
Ob cesti na planoti Matič poljana opazimo nenavadne skalne skulpture, ki so nema priča minulega časa, ko so borci med drugo svetovno vojno, leta 1944 v globokem snegu in snežnem metežu drug za drugim omagali in za vedno ostali tam.
Udeleženci izleta so gotovo razmišljali, le kakšen bo ta izlet, ko pa je vrh le borih 1300 m, pa še to tam nekje sredi gozdov, izhodišče pa na 1000 m.
Čaka pa nas presenečenje. Bijele stijene so razmetane na majhnem koščku zemlje, nekje okoli 2 km2. So pa tako raznolike, da bi si jih težko izmislil celo kak umetnik.
Krožna pot nas je vodila gori, doli, naokoli čez kraške udornine, mimo ošiljenih stebričkov in od erozije nenavadno razjedenih skal. Pod njimi je bil še sneg, na drugi strani pa cvetoče rože. Pod steno pa nas je pričakala skromna koča.
Naravne znamenitosti so se izmenjavale vso pot, nekateri so bili že utrujeni od plezanja gor in dol, pa vendar si te stene zaslužijo občudovanje, kot le malo kje in kar je najpomembneje, atraktivni izlet smo zmogli vsi.

Fotografije prispeval: Slavko Bašelj
 
na vrhu je bilo komaj dovolj prostora za nas vse
na vrhu je bilo komaj dovolj prostora za nas vse
 
suhi so bili v prednosti
suhi so bili v prednosti
 
nekaterim je bila tu v veliko pomoč vrv
nekaterim je bila tu v veliko pomoč vrv
 
taki in podobni plezalni vložki so nas spremljali velik del poti
taki in podobni plezalni vložki so nas spremljali velik del poti
 
še gasilska pri skulpturah na Matić poljani
še gasilska pri skulpturah na Matić poljani
 
© PD Škofja Loka 2009    |    Oblikovanje in izdelava e-Vizija