PD Škofja Loka
 
dobrodošli
znak društvaDobrodošli na spletni strani Planinskega društva Škofja Loka. Naše planinsko društvo je naslednik podružnice slovenskega planinskega društva, ki je bilo ustanovljeno 24. januarja 1907. leta za škofjeloški sodni okraj s sedežem v Selcih. 12. maja 1929. leta je bil sedež podružnice s sklepom obcnega zbora tudi formalno prenesen v Škofjo Loko.
več informacij o društvu...
izbrana novica
SREDNJI VRH (1853 m) - MALI GRINTOVEC (1813 m) SREDNJI VRH (1853 m) - MALI GRINTOVEC (1813 m)
V nedeljo, 24. maja se nas je 14 planincev podalo na Srednji vrh in Mali Grintovec.
 
Iz Preddvora smo se povzpeli mimo Jakoba čez Potoško goro na Javorjev vrh. Zaradi strme poti smo se že dobro ogreli, zato je sledil krajši počitek in ogled okolice. Sledil je strm vzpon na 1820 m visoko Cjanovco. Med vzponom smo opazovali planinsko cvetje, nekaj udeležencev pa je imelo dovolj dela s premagovanjem strmine. Med kratkimi postanki smo si z vrha ogledovali Hudičev boršt. Kljub meglicam, ki so občasno zakrivale pogled v dolino ali obkrožile kakšen vrh, je bila vidljivost dobra. Pogled je segal na zasneženi Triglav in ostale vrhove Julijcev. Kot na dlani je bil Storžič, greben Košute in planine pod njo, Javornik, Stegovnik, Virnikov Grintovec, Pristovški Storžič, Obir, Kozji vrh, Kočna, Grintovec, Kalški greben, Krvavec ...
Turo smo nadaljevali po grebenski, dobro razgledni poti do 1813 m visokega Malega Grintovca. Sledil je spust na Mačensko sedlo in zadnji vzpon na 1744 m visok Bašeljski vrh. Pot je bila zanimiva in dobesedno posuta s cvetjem. V domu na Kališču smo imeli čas za daljši počitek. Sledil je spust v Suho. Pot smo nadaljevali okrog Laneža in naprej do Hudičevega boršta, kjer smo ob temeljih za novo planinsko zavetišče imeli krajši postanek.
Vračali smo se po Mačevski poti, ki so jo markirali pred dvema letoma. Spust je potekal v enakomernem tempu in prijetnem vzdušju. Turo smo zaključli v vasi Mače. Dobre volje in v pričakovanju novih zanimivih planinskih izletov, smo se odpeljali proti domu.

Fotografije prispevala: Ivanka Dolenc
 
na vrhu Javorjevega vrha
na vrhu Javorjevega vrha
 
skozi ruševje proti vrhu Cjanovce
skozi ruševje proti vrhu Cjanovce
 
grebenska pot je bila razgibana
grebenska pot je bila razgibana
 
spust iz Hudičevega boršta
spust iz Hudičevega boršta
 
dobre volje na Kališču, v ozadju Storžič
dobre volje na Kališču, v ozadju Storžič
 
© PD Škofja Loka 2009    |    Oblikovanje in izdelava e-Vizija