PD Škofja Loka
dobrodošli
znak društvaDobrodošli na spletni strani Planinskega društva Škofja Loka. Naše planinsko društvo je naslednik podružnice slovenskega planinskega društva, ki je bilo ustanovljeno 24. januarja 1907. leta za škofjeloški sodni okraj s sedežem v Selcih. 12. maja 1929. leta je bil sedež podružnice s sklepom obcnega zbora tudi formalno prenesen v Škofjo Loko.
več informacij o društvu...
izbrana novica
ZADNJIŠKI OZEBNIK (2084 m)ZADNJIŠKI OZEBNIK (2084 m)
Vremenska napoved je bila točna. Lep, sončen dan je bil kot nalašč za dolgo turo.
 
Odpeljali smo se do parkirišča v dolini Zadnjice – tokratnega izhodišča. Zadnjiški dol je bil še v senci in hladan, vendar po nekaj hoje ni bilo več hladno… okoliške vrhove je že obsijalo sonce, mi pa smo se vzpenjali v senci. Nekje na sredini smo prvič prišli na sončno stran. Vzpon je bil sprva dokaj položen, kmalu pa se je teren »postavil« precej strmo. Strmina je naraščala, še nekaj »ovinkov« in prišli smo na sedlo Čez Dol, točneje do odcepa za tokratni cilj. Steza, sprva položna, je naenkrat postala strma, strmina pa ni popustila do vršnega grebena, mestoma slabo sledljiva nas je vodila sem in tja med ruševjem. Ob izstopu iz ruševja so se odprli čudoviti razgledi po okoliških ostenjih in vrhovih. Še nekaj višincev, greben in vrh, Zadnjiški Ozebnik – 2084 m, res najlepši razglednik daleč okoli.
Malica, fotkanje in sestop nazaj na sedlo po isti poti. Nadaljevali smo po Trebiškem dolu čez planino Trebiščino po dobro ohranjeni mulatjeri. Spotoma smo si ogledali še slapove na potoku Belatovec in zaključili v Trenti, kjer nas je čakal avtobus. Po dolgi, krožni turi smo se malce utrujeni, vendar zadovoljni v Škofjo Loko vrnili v večernih urah.
Vsem se zahvaljujem za prijetno druženje in nasvidenje na naslednjem pohodu.

Zapisal in fotografije prispeval: Matjaž Peternelj
 
© PD Škofja Loka 2009    |    Oblikovanje in izdelava e-Vizija