PD Škofja Loka
dobrodošli
znak društvaDobrodošli na spletni strani Planinskega društva Škofja Loka. Naše planinsko društvo je naslednik podružnice slovenskega planinskega društva, ki je bilo ustanovljeno 24. januarja 1907. leta za škofjeloški sodni okraj s sedežem v Selcih. 12. maja 1929. leta je bil sedež podružnice s sklepom obcnega zbora tudi formalno prenesen v Škofjo Loko.
več informacij o društvu...
pogosta vprašanja
Podatki o domu na Lubniku:
dom na Lubniku
Telefon: 04 / 51 20 501, 031 655 556
Obratovalni čas:
Dom na Lubniku odprt vsak dan, razen ponedeljek, če ni praznik.
E-pošta: lubnik@pd-skofjaloka.com
več informacij...

Podatki o koči na Blegošu:
koča na Blegošu
Telefon: 051 / 614 587
Obratovalni čas:
od 12. 1. 18 do 25. 4. 18 - odprto petek, sobota, nedelja, praznik.
od 26. 4. 18 do 31. 10. 18 - odprto vsak dan, razen ponedeljek, če ni praznik.
od 1. 11. 18 do 20. 12. 18 - odprto petek, sobota, nedelja, praznik.
zadnji teden v letu 2018 in prvi teden v letu 2019 odprto vsak dan.
E-pošta: blegos@pd-skofjaloka.com
več informacij...

izbrana novica
NA POHOD PO KRAŠKEM ROBU NA POHOD PO KRAŠKEM ROBU
Jesen je že pobarvala gozdove s svojimi barvami in žareči ruj ter lahka pot sta nas zvabila na pohod po Kraškem robu.
 
Naše izhodišče je bila vasica Dvori. Od tam smo najprej odšli do veličastnega ostenja nad dolino reke Reke z naravnim mostom in najvišjim vrhom grebena Veli Badin (352 m), do cerkvice Sveti Kvirik (408 m), ki je zelo razgledno.
Občudovali smo veliko naravno znamenitost – spodmole. Kraški rob je zaradi konfiguracije terena in mikroklime v slovenskem prostoru edinstveno gnezdišče ptic, ki gnezdijo na policah in v luknjah skalnih sten. V zadnjih letih je bilo opaženo številčno upadanje gnezdečih ptičev in celo prenehanje gnezdenja nekaterih vrst. Vzroke za takšno stanje je potrebno iskati v različnih dejavnostih ljudi, zato se poskušajmo izogibati teh krajev vsaj v najkritičnejšem obdobju gnezdenja.
Pod naravnim mostom smo pot preko škrapelj nadaljevali do cerkvice sv. Kvirin in naprej proti Gračišču. Na planoti, sredi žarečega ruja, smo si privoščili daljši odmor za malico in fotografiranje. Bilo je res čudovito. Iz Gračišča smo se vzpeli na Lačno z razglednim stolpom, potem pa je sledil spust do Hrastovelj. Mala cerkvica z visokim obzidjem proti Turkom nas je navdušila. Prijazna domačinka nam je na kratko razložila stenske poslikave, s katerimi je okrašena cela cerkvica.
Pohoda se je udeležilo 48 pohodnikov in prav vsi smo bili navdušeni nad pokrajino, ki nam je spet ponudila obilo užitkov.

Zapisala: Marta Bašelj
Fotografije prispevali: Alenka Dolenc in Marta Bašelj
 
 
 
 
 
 
© PD Škofja Loka 2009    |    Oblikovanje in izdelava e-Vizija