PD Škofja Loka
dobrodošli
znak društvaDobrodošli na spletni strani Planinskega društva Škofja Loka. Naše planinsko društvo je naslednik podružnice slovenskega planinskega društva, ki je bilo ustanovljeno 24. januarja 1907. leta za škofjeloški sodni okraj s sedežem v Selcih. 12. maja 1929. leta je bil sedež podružnice s sklepom obcnega zbora tudi formalno prenesen v Škofjo Loko.
več informacij o društvu...
izbrana novica
MONTE BIVERA (2474 m) in MONTE CLAPSAVON (2462 m) MONTE BIVERA (2474 m) in MONTE CLAPSAVON (2462 m)
V soboto, 20. julija, se je skupina 55 planincev odpravila na izlet v Karnijske Alpe, pravijo jim tudi Pesarinski Dolomiti, na dva manj znana, vendar zelo razgledna vrhova Monte Bivera (2474 m) in Monte Clapsavon (2462 m).
 
Na izhodišče smo se pripeljali še v lepem, jasnem vremenu. Podali smo se na pot proti zastavljenima ciljema. Po kakšnih treh urah hoje so se vrhovi začeli ovijati v meglice, zato smo od razgledov, ki jih ponuja ta del Karnijskih Alp, imeli le prvi del naše poti. Ko smo prispeli na Bivero, je bila megla že tako gosta, da se ni videlo do Clapsavona, čeprav zračna linija med obema vrhovoma ni velika. Na Biveri je na vrhu bolj malo prostora, za skupinsko sliko se je bilo potrebno kar podrenjati. Sestopili smo do sedla in se po grebenu, na nekaterih izpostavljenih mestih zavarovanim z vrvjo, povzpeli še na Clapsavom, kjer je za razliko od Bivere ogromno prostora. Nato smo počasi sestopili do našega izhodišča, med sestopom so se na trenutke meglice vseeno malo razkadile in nam ponudile razglede. Pohodniki so bili z izbiro izleta zadovoljni. Z nekaterimi smo že kovali načtre, kam v te kraje se bomo podali naslednje leto. Kljub velikemu številu udeležencev na poti nismo imeli težav, vzdušje je bilo odlično. Izlet smo, kot že po ustaljeni praksi, zaključili v Aljaževem hramu v Dovjem.

Zapisal in fotografije prispeval: Franci Tavčar
 
 
 
 
 
 
© PD Škofja Loka 2009    |    Oblikovanje in izdelava e-Vizija