PD Škofja Loka
 
dobrodošli
znak društvaDobrodošli na spletni strani Planinskega društva Škofja Loka. Naše planinsko društvo je naslednik podružnice slovenskega planinskega društva, ki je bilo ustanovljeno 24. januarja 1907. leta za škofjeloški sodni okraj s sedežem v Selcih. 12. maja 1929. leta je bil sedež podružnice s sklepom obcnega zbora tudi formalno prenesen v Škofjo Loko.
več informacij o društvu...
izbrana novica
NA RADUHO IN V SNEŽNO JAMO NA RADUHO IN V SNEŽNO JAMO
V soboto, 5. septembra, smo se odpravili na drugi letošnji pohod v organizaciji Odseka za varstvo gorske narave, ki se ga je udeležilo 25 pohodnikov.
 
Tokrat smo se podali na Raduho z najvišjim vrhom Velika Raduha, 2062 m. Tudi tokrat je bilo vreme kot iz pravljice.
Raduha je najvzhodnejši dvatisočak v Kamniško-Savinjskih Alpah, ki ga od najvišjih vrhov tega gorstva ločuje globoka dolina reke Savinje. Če jo gledamo s severa, daje vtis mogočne gore s strmimi stenami in odsekanimi robovi, na jugovzhodu pa so njena pobočja položnejša in poraščena z iglavci. Raduho planinci radi obiskujejo. Deloma zaradi lahkega pristopa, deloma pa zaradi številnih zanimivosti. Med temi je treba na prvem mestu omeniti Snežno jamo, ki so jo pred dobrimi dvajsetimi leti odkrili jamarji iz Prebolda in v kateri si lahko ogledamo ledeno dvorano, stalaktite, stalagmite in druge mojstrovine narave.
Da izlet ne bi bil prenaporen, smo se na Raduho povzpeli s planine Loka, Avtobus smo zapustili pod planino in se podali do koče. Med počitkom pri koči smo zajeli sapo in se okrepčali. Kmalu smo se odpravili naprej. Po shojeni poti smo se počasi dvigali in v dveh urah dosegli vrh. Tam pa razgledi, ki jemljejo dih. Tako čudovitega razgleda, kot smo ga imeli mi, letos še ni bilo.
Vračali smo se na planino Arta. Pot se je strmo spuščala, zato je bilo treba gledati pod noge, da nas ne bi presenetila kakšna ovira na poti. Po dobri uri in pol smo prišli na planino Arta. Pri pastirski koči smo zavili desno do vhoda v Sneženo jamo, da si jo ob ogledamo. Jama je zelo lepa in na taki višini nekaj posebnega. Po ogledu smo se utrujeni in polni lepih doživetij sprehodili še do avtobusa in se vrnili domov.

Zapisala: Marta Bašelj
Fotografije prispeval: Slavko Bašelj

 
 
 
 
 
 
© PD Škofja Loka 2009    |    Oblikovanje in izdelava e-Vizija